OTHER WORDS

CHRIS CRANIOTIS
OTHER WORDS

Την Κυριακή 02/02/2020 έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Χρήστο Κρανιώτη σε μία έκθεση φωτογραφίας.

02-23 FEBRUARY
2020
Duration
Area #03
Locaton
Info

Είναι ή δεν είναι. Στην άκρη του φύλλου τα βράδια βγαίνει νερό.
Τα τροπικά μεσημέρια.
Λεκέδες στο πάτωμα. Εικόνες από άλλη εποχή.
Σκυμμένος στα τέσσερα να συμμαζέψει.
Και πάλι ο κύκλος να ανοίξει. Να γίνει γραμμή.
Με νότες απλές.
Ταξίδι ατέλειωτο στις πρώτες μέρες της αθωότητας.
Γίνεται εμπόδιο. Τα βήματα κόβει.
Με ένα σχοινί να πιαστεί στο ταβάνι.
Μια νέα αρχή χωρίς αντάλλαγμα. Χωρίς νερό και φαΐ.
Στον καναπέ αδειάζει την τσάντα του.
Μυρμήγκια χιλιάδες στα υφάσματα.
Λέξεις που αν τις ενώσεις δεν κάνουν πρόταση.
Με φόρα ανοίγει το παράθυρο. Πηδάει από εκεί.
Τον ξέρουμε και μας τρομάζει. Δεν τον ξέρουμε.
Αδειάζει στο μπολ τα αυγά για το βράδυ.
Αδέξια κίνηση για να τα καταφέρει.
Τα φύλλα υγρά.
Λεκέδες στο πάτωμα.
Τα αστεία τελείωσαν.
Πιάνουμε δουλειά.

Πολύπλοκες σκέψεις βρήκαν το δρόμο τους πρώτα στο απλό χαρτί και στη συνέχεια σε εικόνες. Οι “άλλες λέξεις” ακόμη ψάχνουν το δρόμο τους σε αυτό που ενώνει την παιδική ηλικία με το σήμερα. Σε αυτό που ενώνει τη γονική φροντίδα με τον έρωτα και με το φόβο του θανάτου. Πρόκειται για μια δουλειά σε εξέλιξη. Μια παρατήρηση που έχει ως στόχο να πλησιάσει τα πολύπλοκα ως απλοϊκά, όπως θα άξιζε να είναι στη βάση τους.

Η φωτογραφική δουλειά «άλλες λέξεις», αποτελείται συνολικά από περίπου 36 αναλογικές “διπλοεκθέσεις”, τις οποίες δουλεύει τα τελευταία δύο χρόνια. Θέμα της, η σύνδεση της παιδικής ηλικίας και της οικογένειας με τον έρωτα και τον θάνατο, σκέψεις που έχουν ήδη αποτυπωθεί σε ποιήματα και άλλα γραπτά του αλλά τώρα τις παρουσιάζει μέσα από την φωτογραφική του ματιά.

Bio

O Χρήστος Κρανιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεσολόγγι απ’ όπου έφυγε 17 χρονών για να σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Με το τέλος των σπουδών του παρακολούθησε μαθήματα σε εργαστήρι δημοσιογραφίας. Εργάστηκε για χρόνια ως συντάκτης σε εφημερίδες και περιοδικά, εξασφαλίζοντας συνεντεύξεις σε μερικά από τα σημαντικότερα πρόσωπα των τεχνών και των γραμμάτων. Το 2011 δημιούργησε το δικό του εργαστήρι ζωγραφικής και δημιουργικής γραφής μαζί με τον εικαστικό Γιάννη Παλατζίδη. Συμμετείχαν από κοινού σε πλήθος εκθέσεων και διαγωνισμών ζωγραφικής σε Ελλάδα και εξωτερικό (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας και Θράκης, Πολυχώρος Bios, Nitra Gallery, New York Design Center κ.α.), ενώ το 2016 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους βιβλίο για παιδιά με τίτλο «Το Τσίρκο της Ευρώπης».

Από το 2015 έως το 2018 παρακολούθησε τον τριετή κύκλο
σεμιναρίων της σχολής φωτογραφίας Στερέωση, ενώ το 2017 συμμετείχε στο workshop φωτογραφίας της ΑΣΚΤ «Postcards From Home: Καλοκαιρινό Εργαστήριο στο Τσεπέλοβο», που πραγματοποιήθηκε από τις φωτογράφους Λία Ναλμπαντίδου και Φωτεινή Παπαχατζή. Παράλληλα ολοκλήρωσε εξ αποστάσεως σεμινάριο φωτογραφίας του MoMA, με τίτλο “Seeing through photographs” και εισηγήτρια τη Sarah Meister. Από τον Σεπτέμβρη 2018 είναι και πάλι φοιτητής, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Παράλληλα προετοιμάζει την έκδοση του 2ου βιβλίου του για εφήβους καθώς και την πρώτη του ποιητική συλλογή. Το Μάιο παρουσίασε το project για πρώτη φορά στην γκαλερί της Tabya ενώ πρόσφατα μέρος της παρουσιάστηκε στην έκθεση με τίτλο “Εγώ” στο Μουσείο Προσφύγων.