XΩΡΙΣ ΘΕΜΕΛΙΑ | GRAMIE

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ | ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΥΡΠΥΛΗ
XΩΡΙΣ ΘΕΜΕΛΙΑ | GRAMIE
Χρήστος Κρανιώτης | Χωρίς Θεμέλια
Άρτεμις Πυρπύλη | GRAMIE
Εγκαίνια: Παρασκευή 24/05 στις 20:00
Διάρκεια: 24/05 – 30/06
Τόπος: Wisedog Area#03, Σκυλοσόφου 3, Λάρισα
Την ημέρα των εγκαινίων, τη μουσική θα επιμελείται ο Γιάννης Τσιρίκογλου.
24 MAY - 30 JUN
2024
Duration
Area #03
Locaton
Info
Το Wisedog σας προσκαλεί την Παρασκευή 24 Μαΐου στις 8:00 μ.μ. στην παρουσίαση των φωτογραφικών βιβλίων «Χωρίς Θεμέλια» και «GRAMIE» των φωτογράφων Χρήστος Κρανιώτης & Άρτεμις Πυρπύλη αντίστοιχα, και στα εγκαίνα της έκθεσης φωτογραφίας τους που θα διαρκέσει έως 30 Ιουνίου. Δύο φωτογραφικά πρότζεκτ συναντιούνται στον ίδιο χώρο, μια έκθεση αφιερωμένη στη μνήμη, με κοινό παρονομαστή δυο διαφορετικά σπίτια και τις αναμνήσεις από αυτά.
Χωρίς Θεμέλια | Χρήστος Κρανιώτης
Η γιαγιά και ο παππούς αγαπούσαν το σπίτι. Το έχτισαν στη δεκαετία του 60’ με στερήσεις και κόπους. Τους ένοιαζε μόνο να έχει γερά θεμέλια. Και ωραία πατώματα «Το πάτωμα στο σπίτι δίνει αρχοντιά!». Ένα ένα διάλεξαν τα πλακάκια. Τα λιγοστά έπιπλα και τα ακόμη πιο λιγοστά διακοσμητικά. Μια λεμονιά στον κήπο. Μια κληματαριά για να κρύβει το ντεπόζιτο του θερμοσίφωνα. Ένα τραπέζι με τέσσερις καρέκλες. Οι υπόλοιποι στο πάτωμα. Καλοκαίρια ζεστά με κουνούπια που ρουφάνε το αίμα. Η ανάγκη οίκου. Το σπίτι που θα στεγάζει τις ανασφάλειες του παρελθόντος. Η σιγουριά ως αίτημα από την παιδική ηλικία. Τα γερά θεμέλια της μνήμης. Η τρομακτική δύναμη της εξέλιξης. Μια ματιά είναι όλα ένα βλέμμα στη γη. Μια μπουλντόζα και δε μένει τίποτα.
GRAMIE |Άρτεμις Πυρπύλη
Το 2012, η Άρτεμις Πυρπύλη επισκέπτεται για τελευταία φορά τη γιαγιά της, Gramie, στην Κορσική, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο μιας ασθένειας. Εκεί και για πρώτη φορά φωτογραφίζει το οικείο περιβάλλον και την οικογένεια της σε ένα κλιμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης γεμάτο αναμονή και αμηχανία. Πρόσωπα και πράγματα ανακατευόνται με το τοπίο σε ένα χωνευτήρι αναμνήσεων κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κορσική ενώ η αναμονή για το μοιραίο σηματοδοτεί μια μεταμόρφωση μέσα της, μια στροφή προς τη συνειδητοποίηση. Το GRAMIE έρχεται στο φως δέκα χρόνια μετά τον θάνατο της γιαγιάς της και περιλαμβάνει εικόνες από την τελευταία τους συνάντηση στην Κορσική, αρχειακές φωτογραφίες και σχέδια από ένα τετράδιο ζωολογίας της γιαγιάς της, μια απρόσμενη παρακαταθήκη που πυροδότησε την επιθυμία γι’ αυτή την έκδοση.
Bio
Χρήστος Κρανιώτης
Ο Χρήστος Κρανιώτης είναι καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο τμήμα Cultural Organisations Management (HOU). Ασχολήθηκε με τη φωτογραφία φοιτώντας στη σχολή φωτογραφίας Στερέωση. Από το 2010 είναι co-founder της σχολής ζωγραφικής & εικαστικών τεχνών Kristiboni. Το 2018 επιλέχθηκε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας για το workshop «Postcards from home». Το 2022 εξέδωσε το φωτογραφικό βιβλίο «Χωρίς θεμέλια», το οποίο παρουσιάστηκε στην «Athens Art Book Fair» Οκτώβριος 2023, στο «Bratislava Off Festival – Off libris» Νοέμβριος 2023, στο «First & Second Pinakotheke Photo Book Fair» και στο «Athens Zine Bibliotheke». Το έργο του «Distanza media» επιλέχθηκε για την 15η έκδοση του Φεστιβάλ Φωτογραφίας του Κάπρι. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Κάπρι στο Μουσείο Certosa di San Giacomo, Οκτώβριος-Νοέμβριος 2023 και συνοδεύτηκε από την έκδοση του φωτογραφικού βιβλίου «Questa è la mia terra» που επιμελήθηκε ο curator της έκθεσης Dennis Curti.
Ο Χρήστος έχει πραγματοποίησε τέσσερις ατομικές εκθέσεις και η δουλειά του έχει εκτεθεί σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε πολιτιστικούς χώρους και γκαλερί σε Ελλάδα, Ιταλία, Τσεχία, Σλοβακία, Σερβία, Μελβούρνη κ.λπ.
Τελευταίες εκθέσεις:�- «En Route» Konak Princess Ljubica, Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου, Απρίλιος 2024 – «Colletivo Veneziano» Gallery Kunst Depot Venice, Μάρτιος 2024�- « Questa è la mia terra » Museo Certosa di San Giacomo, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2023.
Στις 19 Απριλίου 2024 το όνομά του ανακοινώθηκε ως ένα εκ των συμμετοχών της 15ης Μπιενάλε της Φλωρεντίας με το project “Other Words” που αποτελείται από ασπρόμαυρες αναλογικές διπλοεκθέσεις και έχει ως θέμα τη ρευστότητα της σεξουαλικότητας.
Άρτεμις Πυρπύλη
Η Άρτεμις Πυρπύλη (1987) είναι ελληνογαλλίδα φωτογράφος. Έχει σπουδάσει φωτογραφία στην Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι και αφού εργάστηκε ως φωτογράφος στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα το 2013. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις μερικές από τις οποίες στο C/O Berlin στη Γερμανία, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στη Photobiennale Θεσσαλονίκης αλλά και στην Host Gallery στο Λονδίνο. Έχει επίσης παρουσιάσει τη δουλειά της σε 2 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2021, το πρώτο της φωτογραφικό βιβλίο ΝΕΤΤΕ κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις punto e basta και παρουσιάστηκε στο Polka Factory στο Παρίσι. Το 2022 δημιούργησε ένα video dance συνδυαζοντας την εικόνα και την κίνηση στα πλαίσια ενός residency στη Σύρο. To GRAMIE αποτελεί την πρώτη αυτοέκδοση της φωτογράφου.