ΤΥΧΑΙΟ ΕΥΡΗΜΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΤΥΧΑΙΟ ΕΥΡΗΜΑ

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων Καρκίνου με την παρουσίαση της εικαστικής πολυμεσικής έκθεσης, με τίτλο Τυχαίο Εύρημα, που θα εγκαινιαστεί στον εκθεσιακό χώρο του Wisedog, την Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 20:30.

03 - 10 JUNE
2022
Duration
Area #03
Locaton
Info

Ομαδική εικαστική έκθεση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων Καρκίνου

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων Καρκίνου με την παρουσίαση της εικαστικής πολυμεσικής έκθεσης, με τίτλο Τυχαίο Εύρημα, που θα εγκαινιαστεί στον εκθεσιακό χώρο του Wisedog, την Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 20:30.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί Μιχάλης Βακαλούλης, Μελάς Καραγιάννης (σε ποίηση Κατερίνας Βασδέκη) και Κωστής Τσιάχας, σε επιμέλεια Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου, με τη συμβολή της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Λάρισας, της δημοσιογράφου Κωνσταντίνας Καρυδάκη, του τεχνικού ήχου Κώστα Τηγανή και μελών του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας στο ηχοτοπίο των προσωπικών αφηγήσεων των επιζώντων.

Η νόσος συνιστά μια οδυνηρή εμπειρία και μια απειλή που αμφισβητεί κάθε βεβαιότητα, όμως αυτή η απειλή έχει και μια δύναμη αποκαλυπτική, σε βιωματικό επίπεδο, γιατί φανερώνει την αλήθεια της ατομικής και συλλογικής ύπαρξης και μετατρέπεται σε εργαλείο επαναπροσδιορισμού της ατομικότητας.

Τα έργα της έκθεσης αποτελούν θύρες μέσω των οποίων ο θεατής εισέρχεται σε έναν συμπαγή βιωματικό χώρο, στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού, στην κατάρριψη των στερεοτύπων που σχετίζονται με τη νόσο, αντανακλούν δύναμη και μεταφέρουν ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας.

Bio

Η εικαστική εγκατάσταση του Μιχάλη Βακαλούλη «Χέρια», συμβολίζει την εξελικτική συναισθηματική αντιμετώπιση μιας δυσμενούς κατάστασης, από όπου οδηγούμαστε συναισθηματικά από το ατομικό στο συλλογικό, από χέρια μοναχικά, φοβισμένα, σε χέρια συντροφικά, τρυφερότητας και προσφοράς.

Η συμβολική και συναισθηματική εικαστική χειρονομία του αγγίγματος βρίσκεται στο επίκεντρο, με στόχο να ενώσει τους ανθρώπους και να αποτελέσει μοχλό συναισθηματικής ταύτισης.

Η συνομιλία των έργων εξπρεσιονιστικής γραφής του Μελά Καραγιάννη με τα ποιήματα της Κατερίνας Βασδέκη, δημιουργούν μια παράλληλη αφήγηση που έχει ως σκοπό να εξωτερικεύσει το τραύμα της νόσου για να το οδηγήσει στην ίασή του αλλά και να υπογραμμίσει το κουράγιο, τη δύναμη, την πίστη, την υπομονή, τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής απέναντι σε όποια δυσκολία.

Ο Κωστής Τσιάχας με τη video-εγκατάσταση αποτυπώνει τους αθέατους χώρους για το ευρύ κοινό που συνδέονται με την καθημερινότητα του αγώνα με τη νόσο, τους χώρους αναμονής, τα δωμάτια θεραπείας…μέσα από ένα άλλο βλέμμα.

Το ηχοτοπίο διαμορφώνουν προσωπικές αφηγήσεις των ίδιων των επιβιωσάντων καθώς και ανθρώπων που στάθηκαν δίπλα τους στο διάστημα της νόσου τους, ως φροντιστές και φροντίστριες, σύντροφοι και συντρόφισσές τους, γονείς, γιοι, κόρες, αδέρφια και φίλοι τους, αποτελώντας όλοι τους, μια ουσιαστικά αόρατη στρατιά πολύτιμων συνοδοιπόρων στο επίπονο ταξίδι της ασθένειας.

Η τέχνη υποβάλλει τη νόσο σε κρίση ζωής, η λυτρωτική της δύναμη πιστοποιεί ακόμη μια φορά πως η τέχνη είναι ζωή και ζωή σημαίνει ορμή, δράση, αλήθεια.

Κάθε χρόνο, η πρώτη Κυριακή του Ιουνίου γιορτάζεται  ως η Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου. Η ημέρα αυτή ξεκίνησε ως ετήσια ημέρα εορτασμού στις ΗΠΑ και τον Καναδά ενώ  στη συνέχεια διαδόθηκε σ’ όλον τον κόσμο ως μια γιορτή της ζωής. Στόχος της παγκόσμιας ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τον καρκίνο, η απομυθοποίησή του ως θανατηφόρου νόσου και η διάδοση ενός ισχυρού μηνύματος  ελπίδας, αισιοδοξίας,  ζωής και δύναμης σε όσους ανθρώπους εμπλέκονται με οποιαδήποτε ιδιότητα με τη νόσο.

Useful links